Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 16.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Våte skred kan løse naturlig! Svært vanskelig å forutsi når. Varmt vær og kraftig solinnstråling øker faren.

Skredfarevurdering

Varmere vær og kraftig solinnstråling øker faren for at store våte skred løsner av seg selv. Men det er svært vanskelig å forutsi når.
Fra ca. 1000 moh og opp er snøen lagdelt og det kan løsne våte flak. De svake lagene har ikke vist stor bruddforplantingsevne, så flakene forventes ikke å bli større enn middels store.

Faren for glideskred, som er når skredene løsner helt ned på bakken, vil trolig være økende de neste dagene. Disse skredene kan bli store. Ikke gå under områder med glidesprekker.

Det vil også være økt fare for at store skavler knekker de neste dagene.

Der snøen blir våt vil du som skikjører også lett kunne løse ut våte skred. Der man har nattefrost er faren mindre da det tar lengre tid før sola varmer snøen.

I nordvendte heng kan det fortsatt løses ut tørre flakskred på vedvarende svakt lag. Men generelt virker laget vanskelig å påvirke nå.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 15. april 2023

Mandag - tirsdag kom det lokalt opp ca 20 mm nedbør. Mest rundt Jostedalsbreen og sørøst i regionen, mot grensen til Hallingdal. Regn under ca 800-1000 moh. I høyden har det blåst kraftig fra sørøst siden mandag ettermiddag til fredag og stedvis litt mer nysnø i høyden.
Snødekket er isotermt og vått fra 950 moh og ned. Lørdag regn til ca. 1000 moh.

Det er observert rim og kantkorn under siste fokksnøflak, over 1000 moh i nord-nordvest-vendte leformasjoner. Utbredelsen er usikker. Observasjon ble gjort onsdag i Vigdalen og det ble også da rapportert om drønn.

Det finnes også et godt utviklet kantkornlag dypere i snødekket rundet skarelag. Dette har det tidligere gått flere skred på. Siste observasjoner tyder på at dette laget nå er mindre aktivt, men må tas hensyn til.

Onsdag ble det meldt om et lite skiløperutløst skred i nordvestvendt terreng i Frudalen. Det ble også observert et par middels store løssnøskred i sørvestlig fjellside i Luster. Fredag gikk det flere store glideskred i Jostedalen.

Fredag ble snøen fuktet til fjelltopphøyde.

Fjellvær

Lørdag 15. april 2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Bris fra øst. -5 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 16. april 2023

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra øst. -9 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS